woensdag 11 januari 2012

workshop handpoppen maken

Een handpop sluit naadloos aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en wordt door  de meeste kinderen direct als veilig ervaren.De pop prikkelt de nieuwsgierigheid en daagt uit tot het stellen van vragen en het vertellen van hun eigen verhalen.

Kinderen die nooit iets vertellen kunnen in het bijzijn van de pop ineens tot spreken komen omdat zij de pop niet beleven als iemand die ‘boven’ hen staat maar juist als gelijkwaardig. Die gelijkwaardigheid zorgt ervoor dat ze minder bang zijn om fouten te maken of iets moeten presteren waardoor ze veel meer van zichzelf durven te laten zien en veel spontaner kunnen reageren.

Met een groepje afstandstudenten van het 3de jaar BALO willen we wel graag een handpop leren maken. Maar de workshops zijn volzet.:-(
Dus organiseren we het maar zelf, denkt Inge. :-)
Katrien zorgt voor een zaaltje in Sint-Niklaas, Inge reserveert een lesgever bij theater Tieret en op zondagmiddag mogen we ons gaan uitleven in de mousse poppen.Sarah is onze ervaren poppendocent van dienst.
Ze toont ons de verschillende stappen : een mal maken, overtekenen op de dikke of dunne mousse, knippen, lijmen, ogen en oren,...

Ze geeft deze workshops ook aan kinderen, vanaf 10 jaar.

 Dit zou het uiteindelijk moeten worden. We hebben in deze drie uur durende workshop geen tijd om de pop te voorzien van haar en kleren. Dat zullen we thuis moeten doen.

Nu enkel nog kiezen welke figuurtje we willen maken, wat de vorm van de oren, de neus en de ogen zal worden en ...

Zelf aan de slag.

Ik wist eigenlijk niet dat creatief bezig zijn zo ontspannend en fijn kan zijn. Tijdens het knippen en plakken probeer ik me voor te stellen dat ik mijn pop meeneem naar de klas en welke extra mogelijkheden dit biedt om bijvoorbeeld een verlegen kind over de streep te trekken. Of om 'saaiere' lessen aantrekkelijker te maken.

En dit is het resultaat!


Weer een ervaring rijker, weer een stapje verder in het muzisch denken en doen.
Merci aan Sarah van Tieret en aan de organitoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten