vrijdag 9 december 2011

workshop poppenspel theater Tieret



Als deze pop niet tot de verbeelding spreekt!   Is het geen schatje?





Een professionele poppenspeler, Steven De Beleyr van theater Tieret, kwam naar het cultuurhuis 'Belgica' in Dendermonde voor een workshop poppenspel. Hij werd oa door dit lieftallige schepsel vergezeld.


     - Hoe en wannneer kan je als leerkracht een pop gebruiken in het basisonderwijs?
     - Welke soort pop gebruik je best?
     - Waarop moet je allemaal letten bij het poppenspel?

Ik had het zwaar onderschat. Die poppenspelers laten het er allemaal 'zo eenvoudig' uitzien, maar eenvoudig is het allerminst.

* Allereerst is er het synchroon laten bewegen van de mond van de pop met wat je zelf vertelt... Oké, dat lukt nog net.
* Maar je moet er terzelfdertijd ook op letten dat je pop in de juiste richting kijkt. Als de pop iets opraapt moet je pop ook naar het voorwerp kijken.
* En dan moet je er ook voor zorgen dat je de pop op een natuurlijke manier laat bewegen. (let vooral op jouw arm en hand die de arm van de pop laat bewegen), dat je de juiste afstand bewaart tussen de pop en de toeschouwer of een andere pop.
*  Het gezicht van een pop kan geen verschillende emoties weergeven, dus moet je de juiste intonnatie gebruiken en met je eigen lichaam emoties duidelijk maken.
Pfff... Geen sinecure.



De poppen die door de kinderen hiernaast worden vastgehouden zijn ook onze 'praktijkpoppen', want het blijft dus niet alleen bij theorie.
We oefenen om de pop te laten bewegen en te laten praten.
Dan moeten we in kleine groepjes een korte sketch in elkaar steken en voor elkaar opvoeren.
We mogen dan elkaar beoordelen en de lesgever geeft zijn professioneel advies.

Er is nog veel werk aan de winkel. (vind vooral ikzelf)


Maar volgens Steven zijn kinderen snel enthousiast en kijken ze minder kritisch toe. Je hoeft de pop niet thuis te laten tot je het voor je eigen gevoel onder de knie hebt. Kinderen zullen jou en je pop er niet op afrekenen. Het poppenspel integreren in de lessen is volgens hem een echte aanrader en een kwestie van oefenen. De techniek ontstaat vanzelf.

Deze sessie heeft me echt wel de mogelijkheden van een handpop laten zien. Ik begin er dan ook steeds meer voor te voelen dit uit te proberen.
Nu dus enkel zelf nog aan zo'n toffe pop geraken...
Dat is zelfs geen utopie, want we schreven ons in  voor een workshop handpoppen maken,  met een aantal mensen van 3 BALOH.
Wordt dus vervolgd...